Gegužės 02 d.

Projektas SOULFOOD sutelkia vietos žemės ūkio gamintojų patirtį, kad būtų sukurti skaitmeniniai sprendimai kovai su maisto švaistymu.

2024-01-25 15:43 Dalintis:

Lietuvos inovacijų centro įgyvendinama tarptautinė iniciatyva SOULFOOD, kuria siekiama sumažinti maisto švaistymą jo susidarymo vietoje, žengia pirmuosius žingsnius. Šių metų sausį AgriFood Lithuania DIH ir Lietuvos inovacijų centro specialistai, bendradarbiaujant su Vilkaviškio rajono savivaldybe, LR Žemės ūkio ministerija, Vilkaviškio sporto ir pramogų centro patalpose susitiko su vietos žemės ūkio produkcijos gamintojais, siekdami išsamiai sužinoti, kaip jie tvarko savo užauginto derliaus perteklių, ir išanalizuoti, kaip būtų galima pasiūlyti skaitmeninį sprendimą, kuris padėtų sumažinti prarandamų produktų skaičių. Susitikimo metu taip pat diskutuota apie tvaraus maisto gamybą, trumpąsias maisto tiekimo grandines ir paramos priemonių aspektus.

Sesijoje dalyvavę vietos gamintojai išsamiai papasakojo, kaip jie tvarko tą derliaus dalį, kuri lieka lauke, ir pasidalijo rūpesčiais, kuriuos jiems kelia rinkos reikalavimai. Jie taip pat pristatė savo bendradarbiavimą su socialiniais subjektais, siekdami pasinaudoti šiais pertekliais ir išvengti maisto atliekų. 

Šios susitikimo išvados bus papildytos išvadomis, gautomis iš įvairių planuojamų pokalbių su kitais vietos gamintojais, taip pat iš projekto partnerių iš Ispanijos ir Rumunijos, kurie savo šalyse taip pat rengs panašias sesijas ir pokalbius. Visa ši informacija bus panaudota kuriant taikomąją programą arba technologinę priemonę, kuri padės susieti maisto perteklių jo susidarymo vietoje su vietos socialinėmis iniciatyvomis ir taip prisidėti prie kovos su maisto švaistymu.

Šie veiksmai yra projekto SOULFOOD 2 darbo paketo, kuriame daugiausia dėmesio skiriama tvariai žemės ūkio ir maisto produktų gamybai skirtų skaitmeninių sprendimų nustatymui ir išbandymui, dalis.

SOULFOOD išbandys novatoriškas skaitmenines priemones, kuriomis bus skatinama tvaresnė žemės ūkio ir maisto produktų sektoriaus gamyba ir veiksmingesnis ryšys tarp gamintojų ir socialinių maisto platinimo iniciatyvų. SOULFOOD išbandys, kaip išvengti maisto nuostolių ir švaistymo pirminėje gamyboje, pakartotinai panaudojant jį pažeidžiamoms grupėms.

Šaltinis: Lietuvos inovacijų centras

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location